I tysk tjeneste
DRKultur
I 1916 tordner den tyske og franske hær sammen ved den franske by Verdun. Et af de blodigste slag under Første Verdenskrig er i gang, og midt i det hele kæmper dansksindede sønderjyder på tysk side. På 100-års afstand kan soldaternes hverdag virke fjern, men hvad har det egentligt krævet at deltage i krigen? Hvilke fysiske krav blev der stillet til soldaterne? Og hvordan er livet i en skyttegrav? Hvad har det krævet at være soldat i de krige, der gennem tiden har formet Danmarks grænser og styreform? DR K lader unge mænd prøve kræfter med våben og fysiske udfordringer i en række danske krige gennem historien.
Log ind og få adgang
Du skal logge ind med Unilogin eller WAYF - så kan du låne materialetI tysk tjeneste
Programmet kan bruges til at arbejde med industrialiseringens betydning for krigsførelsen i Første Verdenskrig. Gennem programmet kan eleverne arbejde med livet i krigen:
- Livet ved fronten
- Soldaternes oplevelse af krigen
- Slaget ved Verdun
- Danskere i tysk krigstjeneste
Programmet sætter fokus på soldaternes hverdag, deres oplevelser af krigen og dens rædsler. Programmet inddrager små førstehåndsberetninger, og det er oplagt at lade eleverne arbejde videre med beretninger eller andre kilder, som belyser skyttegravskrigen og dens konsekvenser for individet og samfundet. Programmet er let at tilgå og kræver ikke en stor forhåndsviden til skyttegravskrigen, og det er muligt blot at inddrage enkelte dele af programmet. Se kapitelsæt.
CFU
Hent PDF med kapitelmærkning
00:00:00
00:01:51
A) Hvilke syn på krig var fremherskende i perioden op til krigsudbruddet? B) Hvilke årsager er der til Første Verdenskrig?
00:04:51
A) Hvorfor flygter de dansksindede ikke fra tysk krigstjeneste? B) Hvorfor bliver Første Verdenskrig en skyttegravskrig?
00:13:54
A) Hvordan var livet ved fronten?
00:24:25
A) Hvilke betydninger har artilleribeskydningen for livet i skyttegravene? B) Hvilke formål var der med at anvende giftgas?
00:28:34
A) Hvordan har det været at få ordre til stormangreb? B) Hvilken militær effekt havde stormangrebene?
00:32:40
A) Hvordan påvirker massedøden opfattelsen af krig? B) Hvilken betydning får det tyske nederlag for Sønderjylland?
-
Historie
-
Historiebrug
-
Kronologi og sammenhæng
-
-
Ungdomsuddannelser
-
Faglige områder
-
Jonas Fægteborg-Førstø