Stalinismens fascination
DR2
Først beskriver et dokumentarprogram Josef Stalin og hans terror mod den sovjetiske befolkning, der i 30 år blev kontrolleret gennem propaganda og frygt, mens næsten 25 millioner blev udryddet ved skydning, sult og slavearbejde. Dernæst vises et program fra Rusland, hvor man arbejder på at dokumentere kommunismens forbrydelser. I studiet diskuterer professorerne Poul Villaume og Bent Jensen kommunismen og hvorfor den virkede tiltrækkende for nogle danskere. Til sidst vises en film, hvor billedsiden viser diktatorerne Hitler, Mussolini, Stalin, Franco og Mao, mens en fiktiv satirisk lydside fortæller om deres lyster, vaner og småskavanker.
Materialet indeholder
Mørket sænker sig (35 min). I Stalins skygge / tilrettelæggelse: Ole Retsbo (22 min). Human remains / a film by Jay Rosenblatt (30 min)Log ind og få adgang
Du skal logge ind med Unilogin eller WAYF - så kan du låne materialetUnder Josef Stalins regime fra 1928 til 1953 begik det sovjetiske styre omfattende forbrydelser mod den sovjetiske befolkning: undertrykkelse, udrensninger, tvangskollektiviseringer, deportationer og påtvungen hungersnød. Millioner af mennesker blev ofre for terroren, og som ramte næsten alle grupper i befolkningen.
Programmet kan bruges til at belyse dette. Særligt de første ca. 55 min. er relevante.
Programmet "Mørket sænker sig" kan anvendes til at undersøge Josef Stalins forbrydelser: Hvordan påførte han den sovjetiske befolkning overgreb og terror? Programmet inkluderer interviews med øjenvidner og russiske historikere, som har haft adgang til russiske arkiver. Dette program er derfor velegnet til at danne et overblik over Stalins mange ofre og forbrydelser.
"I Stalins skygge" belyses den fortielse, som har præget Ruslands forhold til Stalins og kommunismens forbrydelser. Programmets styrke er interviewene med ofre og efterladte, som tegner et billede af et ungt russisk demokrati, der fortsat er præget af sovjetiske tankesæt og strukturer. Programmet viser, hvordan mindekulturen og den kollektive erindring omkring år 2000 på mange måder afspejler den manglende demokratiske udvikling i Rusland Og hvordan et opgør med Sovjetfortiden ikke passer ind i magthavernes fortælling.
"Diskussion mellem professorerne Poul Villaume og Bent Jensen".
Debatten afspejler den ideologiske splittelse, som prægede de vestlige samfund og historieskrivningen under den kolde krig. Diskussion er tung, og "opgøret med kommunisterne" er perifert for nutidens elever. Der er dog dele af debatten, som er interessante, nemlig om kommunisme kan sammenlignes med nazismen, og hvorvidt man kan kalde stalinisme for en forbrydelse mod menneskeheden?
"Human remains" Er sidste program i temaaften og er ikke relevante for arbejde med Stalins folkedrab.
Der er i udarbejde kapitelsættet med spørgsmål til de to første programmer.
A
Hent PDF med kapitelmærkning
00:00:00
00:04:07
00:04:25
Hvordan fremstilles Stalin i programmet? Hvilke tiltag sætter Stalin i gang ved hans magtovertagelse? Hvilke konsekvenser får det?
00:11:07
Hvad kendetegner det sovjetiske landbrug? Hvad er tvangskollektiviseringen, og hvilke konsekvenser får kollektiviseringen?
00:17:37
Hvordan får Stalin kontrol over industriarbejderne? Hvilken rolle spiller arbejdslejren og tvangsarbejde i Stalins planer og for fremskridtene i USSR? Hvilke konsekvenser for disse planer for arbejderne?
00:26:21
Hvad sker på partikongressen i 1934? Hvorfor starter Stalin udrensningen i partiet, og hvad bliver konsekvenserne?
00:36:17
Hvordan sikrer Stalin sig magt over militæret? Hvad bliver konsekvenserne for officererne i den røde hær?
00:39:09
introduktion
00:39:39
Hvordan mindes Stalins forbrydelser i Rusland? Hvilken betydning har de manglende mindesteder og fortielsen for ofrene og deres efterladte?
00:44:30
Hvordan beskriver Pjotr Demani livet i Kolymalejren? Hvordan beskriver Vjatjeslav Bhakmin livet i en lejren i 1980´erne?
00:49:15
Hvordan mindes Stalin og kommunismen i Rusland? Hvorfor har der ifølge programmet ikke været et opgør med kommunismens forbrydelser i Rusland? Hvilket billede tegnes af det russiske demokrati omkring år 2000? Hvordan forholder "almindige" russere sig til Stalin?
01:01:15
01:20:23
-
Historie
-
Historiebrug
-
Jens Bruun Christensen
Ole Retsbo